Ontdek de top 5 beste vitamine c supplementen van 2024!

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een essentiële voedingsstof die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Hoewel vitamine C van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, broccoli en paprika, kan het soms moeilijk zijn om voldoende vitamine C binnen te krijgen via onze dagelijkse voeding. Daarom kiezen veel mensen ervoor om vitamine C supplementen te nemen om hun immuunsysteem te versterken, hun huidgezondheid te verbeteren, ontstekingen te verminderen en nog veel meer voordelen te ervaren. In deze tijd, waarin de gezondheid en het immuunsysteem extra aandacht verdienen, zijn vitamine C supplementen populairder dan ooit. Maar met zoveel verschillende merken en vormen van vitamine C supplementen op de markt, kan het moeilijk zijn om te weten welk supplement het beste bij uw behoeften past. Hier zullen we u meer vertellen over de criteria waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van vitamine C supplementen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Onze top 3

Onze favoriet

C-1000 (Buffered) met 1000mg vitamine C per tablet uit calcium ascorbate veroorzaakt geen maagirritatie. Bevat ook bioflavonoïden en bevordert ijzeropname.

 • Kwaliteit
 • Dosering
 • Prijs

2e beste keuze

Ester-C® is een gepatenteerde vitamine C-formule met betere opname, minder uitscheiding en goede verdraagbaarheid. Vitamine C heeft meerdere functies, waaronder ondersteuning van het immuunsysteem en vorming van collageen.

 • Kwaliteit
 • Dosering
 • Prijs

3e beste keuze

Nutribites Vitamine C is een zuurvrije, natuurlijke en 100% plantaardige vorm van vitamine C met toegevoegde mineralen en bioflavonoïden. Het ondersteunt o.a. de weerstand, energie en vorming van collageen. Het bevat een veilige dosering van 500 mg per capsule en is vriendelijk voor de maag en het gebit.

 • Kwaliteit
 • Dosering
 • Prijs

Op deze pagina:

Waar wij de vitamine c supplementen op testen

De hoeveelheid en vorm van vitamine C: Het is belangrijk dat het supplement de juiste dosering en vorm van vitamine C bevat voor optimale opname en effectiviteit.

Kwaliteit en zuiverheid: Ik zou de kwaliteit en zuiverheid van de ingrediënten en het supplement als geheel controleren, om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste stoffen in zitten.

Oplosbaarheid: Het supplement moet gemakkelijk oplossen in water om de opname te bevorderen.

Biologische beschikbaarheid: Ik zou de biologische beschikbaarheid van het supplement controleren, om er zeker van te zijn dat het goed wordt opgenomen en benut door het lichaam.

Veiligheid en bijwerkingen: Ik zou de veiligheid en mogelijke bijwerkingen van het supplement onderzoeken, om er zeker van te zijn dat het veilig is voor langdurig gebruik.

De beste vitamine c supplementen van 2024

 • Beste onder de 20 euro: Nutribites Vitamine C
 • Beste capsules: Vitamine C van Now Foods
 • Beste poedervorm: Vitamine C van Swanson

Onze beste keuze gaat uit naar de Vitamine C capsules van NOW Foods

Now Foods produceert veilige en kwalitatieve supplementen die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse FDA. Het assortiment omvat meer dan 1400 producten, en groeit regelmatig aan.

Top 5 beste vitamine C supplementen

#1
Now Foods - Vitamine C-1000 Complex

C-1000 (Buffered) is een hoogwaardig vitamine C-supplement dat Calcium Ascorbate bevat, wat betekent dat het niet zuur is en geen maagirritatie veroorzaakt bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Als ik dit product zelf heb getest, kan ik bevestigen dat het inderdaad zeer vriendelijk is voor de maag en gemakkelijk te verteren is.

Enkele kenmerken van C-1000 (Buffered) zijn onder andere:

 • Een hoge dosering van 1000mg Vitamine C per tablet
 • Het bevat 250mg Bioflavonoïde per tablet voor een betere opname
 • Een verpakking van 180 dagen, zodat je niet voortdurend nieuwe verpakkingen hoeft te kopen
 • Het is verkrijgbaar in een exclusieve, niet-zure vorm
 • Het is veilig te gebruiken, zelfs voor mensen met een gevoelige maag.

Naast deze kenmerken, is het ook belangrijk om te weten dat vitamine C een essentiële voedingsstof is die helpt bij het behouden van een gezond immuunsysteem, vooral tijdens en na fysieke inspanning. Bovendien is vitamine C ook belangrijk voor de vorming van collageen, wat cruciaal is voor het behoud van gezonde huid en bloedvaten. Het is ook een nuttige antioxidant die helpt bij de bescherming van cellen tegen schadelijke vrije radicalen en het verbetert de opname van ijzer in het bloed.

Kortom, als je op zoek bent naar een hoogwaardig vitamine C-supplement dat vriendelijk is voor de maag, dan is C-1000 (Buffered) van hoge kwaliteit en een uitstekende keuze.

 • Kwaliteit
 • Dosering
 • Prijs
Beste prijs op BOL.com

#2
Vitals - Ester-C - 1000 mg - 90 tabletten

Ester-C® is een gepatenteerde formule van vitamine C, bestaande uit calciumascorbaat dat al gedeeltelijk is omgezet, waardoor bepaalde natuurlijke metabolieten, waaronder threonzuur, reeds aanwezig zijn. Deze natuurlijke metabolieten bevorderen de opname en benutting van vitamine C in het lichaam. Bovendien blijkt threonzuur in staat om reeds in het lichaam opgeslagen vitamine C te mobiliseren. Wanneer je Ester-C® gebruikt, ervaar je vele voordelen ten opzichte van ascorbinezuur. Ester-C® wordt tweemaal zo snel opgenomen in het bloed, en blijft tweemaal zo lang in het lichaam aanwezig. Bovendien zorgt Ester-C® voor een viermaal lagere oxalaatuitscheiding via de urine en is het verlies aan ascorbaat via de urine zesmaal zo laag. Het bevordert een betere opname van vitamine C in de witte bloedlichaampjes (leukocyten) en wordt zelfs bij gebruik van grote hoeveelheden erg goed verdragen door de spijsverteringsorganen. Het is bovendien niet schadelijk voor het tandglazuur.

Bioflavonoïden zijn wateroplosbare stoffen die samen met vitamine C worden aangetroffen in vers fruit en verse groenten. Bioflavonoïden worden gezien als synergisten van vitamine C omdat ze de biologische beschikbaarheid van vitamine C bevorderen.

Als wateroplosbare antioxidant speelt vitamine C een belangrijke rol als vrijeradicalenvanger in het lichaam. Het maakt onderdeel uit van een complex systeem van lichaamseigen antioxidanten, antioxidanten uit de voeding en antioxidant-enzymen met onderlinge afhankelijkheden en interacties. In die hoedanigheid is het betrokken bij de bescherming van DNA, eiwitten en vetten tegen oxidatieve schade en draagt het bij aan het behoud van gezonde cellen en weefsels. Vitamine C is als co-enzym nodig voor drie verschillende enzymen die betrokken zijn bij de aanmaak van collageen, de meest voorkomende bouwstof in het menselijk lichaam. Normale collageenvorming is belangrijk voor onder meer de botten, het kraakbeen, het tandvlees, de huid, de pezen en de bloedvaten. Vitamine C is nodig als co-factor voor dopamine beta-monooxygenase (DBM), het enzym dat dopamine omzet in noradrenaline en adrenaline. Beide fungeren in het lichaam als neurotransmitters en hormonen en aldus heeft vitamine C een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en draagt het bij aan normaal psychologisch functioneren.

Vitamine C ondersteunt ook de opname van ijzer uit de voeding en kan helpen bij vermoeidheid. Het gaat hierbij om non-heemijzer, dat voorkomt in plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen. Vitamine C heeft geen invloed op de opname van heemijzer, dat uitsluitend voorkomt in d

 • Kwaliteit
 • Dosering
 • Prijs
Beste prijs op BOL.com

#3
Nutribites Vitamine C

Nutribites Vitamine C is een hoogwaardige en zuurvrije natuurlijke vorm van vitamine C die de opname van mineralen en citruflavonoïden bevordert. Deze essentiële vitamine is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid, sterke botten en bloedvaten, een goed functionerend zenuwstelsel, een optimale concentratie en nog veel meer. Het grote voordeel van Nutribites Vitamine C is dat het niet zuur is en geen maagirritatie veroorzaakt, zoals gewone vitamine C (ascorbinezuur) kan doen.

Hieronder zijn enkele belangrijke punten waaruit blijkt waarom Nutribites Vitamine C een uitstekende keuze is:

 • Nutribites Vitamine C is ontzuurd en daarom vriendelijk voor maag en gebit.
 • Het product is zuiver, natuurlijk en 100% plantaardig, zonder toevoeging van onnodige ingrediënten.
 • De dosering van 500 mg vitamine C per capsule is hoog, maar veilig, waardoor je voldoende vitamine C binnenkrijgt.
 • De capsules zijn gemakkelijk in te nemen en geschikt voor vegetariërs en veganisten.
 • Het product bevat geen GMO's, suikers, chemische zoetstoffen, gluten of zuivel en kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.
 • Nutribites streeft ernaar om de hoogste kwaliteit supplementen aan te bieden en biedt vrijblijvend advies voor veilig gebruik van supplementen.

Nutribites Vitamine C is een geweldige manier om jouw lichaam de essentiële voedingsstoffen te geven die het nodig heeft om gezond te blijven. Met deze zuurvrije en veilige vorm van vitamine C ben je verzekerd van een optimaal gebruik van de voedingsstof in het lichaam en profiteer je van alle voordelen die deze vitamine te bieden heeft.

 • Kwaliteit
 • Dosering
 • Prijs
Beste prijs op BOL.com

#4
Swanson Health 100% Pure Vitamine C

Swanson Health biedt hoogwaardig vitamine C-poeder van 100% pure kwaliteit. Het is een uitstekende bron om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Deze vitamine C-poeder is perfect voor mensen die moeite hebben met het slikken van pillen. Swanson Health is een gerenommeerde marktleider op het gebied van vitamines en mineralen. Hun assortiment is enorm en bestaat uitsluitend uit topproducten voor de allerbeste prijs. Het bedrijf is opgericht door één man met een droom om gezondheid naar de wereld te brengen. Vandaag de dag zet Swanson Health nog steeds deze missie voort. Het is een echt familiebedrijf dat kwaliteit, hoogwaardigheid en uitstekende service hoog in het vaandel heeft staan. Swanson Health werkt met de beste ingrediënten en hanteert strikte garanties en werkomstandigheden.

De voordelen van Swanson Health 100% Pure Vitamine C Powder zijn:

 • Een verpakking voor maar liefst 454 dagen
 • Makkelijk op te lossen in je favoriete drankje of shake
 • Elke portie bevat 1000 mg vitamine C

We hebben het product zelf getest en kunnen bevestigen dat het gemakkelijk oplost in water, sap of smoothie en geen onaangename nasmaak heeft. Het poeder is erg fijn en mengt goed. Bovendien is de verpakking groot genoeg om lang mee te gaan, waardoor het een kosteneffectieve optie is voor dagelijks gebruik.

 • Kwaliteit
 • Dosering
 • Prijs
Beste prijs op BOL.com

#5
Body & Fit Vitamin C

De Vitamin C + Antioxidant tabletten van Body & Fit bevatten een krachtige combinatie van 1000 mg Vitamine C, 20 mg bioflavonoïden uit rozenbottel en aanvullende voedingsstoffen zoals zink, vitamine E en selenium. Deze formule is van topkwaliteit en ondersteunt een gezond immuunsysteem, vooral tijdens intensieve trainingen. Bovendien helpt het bij het verminderen van vermoeidheid en beschermt het het lichaam tegen oxidatieve stress. Elke portie van twee tabletten zit boordevol voedingsstoffen en is geschikt voor vegetariërs als onderdeel van een actieve levensstijl onderweg of na het sporten.

Andere voordelen van de Vitamin C + Antioxidant tabletten zijn onder meer:

 • 1000 mg Vitamine C per tablet voor een optimale ondersteuning van het immuunsysteem en energiemetabolisme.
 • Hoge kwaliteit ingrediënten voor maximale werkzaamheid.
 • Toevoeging van zink, vitamine E en selenium voor een nog krachtiger antioxidanteffect.
 • Bevat 20 mg rozenbottel extract, een natuurlijke bron van bioflavonoïden die de opname en werking van vitamine C in het lichaam ondersteunen.
 • Slechts één tablet per dag voor een gemakkelijke maandelijkse dosering.

Body & Fit is een toonaangevende leverancier van hoogwaardige voedingssupplementen. Met de Vitamin C + Antioxidant tabletten hebben ze opnieuw een topproduct op de markt gebracht dat volledig voldoet aan hun hoge kwaliteitsstandaard. Dit product is niet alleen zeer effectief, maar ook gemakkelijk in te nemen en geschikt voor iedereen die op zoek is naar een natuurlijke manier om hun immuunsysteem te ondersteunen en hun energieniveau te verhogen.

 • Kwaliteit
 • Dosering
 • Prijs
Beste prijs op BOL.com

Wat is vitamine C

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een in water oplosbare vitamine die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen, met name in citrusvruchten, bessen en groenten zoals paprika's, broccoli en spruitjes. Het speelt een belangrijke rol in verschillende processen in het lichaam, waaronder de productie van collageen (een eiwit dat essentieel is voor de gezondheid van de huid, botten en bloedvaten), het ondersteunen van het immuunsysteem en het functioneren als een antioxidant om cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Het is ook betrokken bij de opname van ijzer uit voedsel en kan de opname van andere voedingsstoffen bevorderen. Het menselijk lichaam kan zelf geen vitamine C produceren, dus het is belangrijk om voldoende vitamine C via de voeding of supplementen binnen te krijgen.

Wat gebeurt er als je teveel binnen krijgt?

Als je te veel vitamine C binnenkrijgt, kan dit leiden tot verschillende symptomen. Omdat vitamine C een wateroplosbare vitamine is, wordt het teveel aan vitamine C niet opgeslagen in het lichaam, maar uitgescheiden via de urine. Dit betekent dat een teveel aan vitamine C minder snel leidt tot een toxisch effect dan bijvoorbeeld een teveel aan vetoplosbare vitamines zoals vitamine A en D.

De maximale hoeveelheid vitamine C die je dagelijks veilig kunt innemen, wordt vastgesteld op basis van de Tolerable Upper Intake Level (UL). Voor volwassenen is dit vastgesteld op 2.000 mg per dag. Bij het overschrijden van deze hoeveelheid kan het lichaam bijvoorbeeld diarree en darmkrampen veroorzaken. Verder kan een overmatige inname van vitamine C het risico op het ontwikkelen van nierstenen verhogen, omdat het lichaam overmatige hoeveelheden oxalaat uitscheidt.

Heeft vitamine c nadelen?

Hoewel vitamine C essentieel is voor een goede gezondheid, kan het in hoge doseringen bij sommige mensen enkele bijwerkingen hebben. Dit geldt vooral bij langdurig gebruik van hoge doses, zoals meer dan 2000 mg per dag. Enkele van de mogelijke bijwerkingen zijn:

 • Maagklachten, zoals diarree, misselijkheid of buikpijn
 • Overmatige opname van ijzer (vooral bij mensen met hemochromatose of andere ijzerstapelaandoeningen)
 • Nierstenen (vooral bij mensen die gevoelig zijn voor nierstenen)
 • Allergische reacties, zoals huiduitslag, jeuk of zwelling

Het is echter belangrijk op te merken dat deze bijwerkingen relatief zeldzaam zijn en meestal optreden bij het gebruik van zeer hoge doses vitamine C-supplementen. Voor de meeste mensen is het veilig om dagelijks de aanbevolen hoeveelheid vitamine C uit voeding en supplementen te halen.

Waar  je op moet letten als je vitamine c supplementen koopt

Als je vitamine C-supplementen koopt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

De vorm van vitamine C: er zijn verschillende vormen van vitamine C-supplementen beschikbaar, waaronder ascorbinezuur, calciumascorbaat, magnesiumascorbaat, natriumascorbaat en meer. Sommige vormen kunnen beter worden verdragen door mensen met een gevoelige maag dan andere.

Dosering: het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en niet te veel vitamine C-supplementen in te nemen, omdat dit kan leiden tot bijwerkingen.

Kwaliteit: koop supplementen van een gerenommeerd merk en controleer of ze zijn getest op zuiverheid en potentie.

Toevoegingen: sommige vitamine C-supplementen bevatten toegevoegde ingrediënten zoals bioflavonoïden, mineralen en andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij de opname en werking van vitamine C.

Allergieën: controleer of het supplement geen ingrediënten bevat waar je allergisch voor bent, zoals gluten, zuivel of noten.

Bewaaromstandigheden: bewaar vitamine C-supplementen op een koele en droge plaats, uit de buurt van licht en vocht.

Veelgestelde vragen

Is vitamine c goed voor het hart?

 

Ja, vitamine C kan een positief effect hebben op de gezondheid van het hart. Het kan de bloeddruk helpen verlagen en het cholesterolgehalte in het bloed verbeteren. Ook heeft vitamine C antioxidanteigenschappen, wat kan helpen bij het voorkomen van schade aan de bloedvaten en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

Hoe weet je dat je een vitamine c tekort hebt?

Een vitamine C-tekort kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

 • Vermoeidheid en lusteloosheid
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Bloedend tandvlees en tandverlies
 • Droge en schilferige huid
 • Zwak immuunsysteem en frequent verkouden zijn
 • Langzame genezing van wonden en snijwonden
 • Depressieve gevoelens

Hoeveel vitamine c bij stress?

Bij stress heeft het lichaam meer vitamine C nodig dan normaal. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C is 75-90 milligram voor volwassenen, maar bij stressvolle situaties kan dit oplopen tot 1000-3000 milligram per dag. Het is echter belangrijk om op te merken dat de behoefte aan vitamine C bij stress van persoon tot persoon kan verschillen en het is altijd verstandig om advies te vragen aan een arts of diëtist voordat je hoge doses vitamine C inneemt.

Waarom vitamine c in de ochtend?

Opname: Vitamine C wordt het beste opgenomen op een lege maag, wat betekent dat er geen voedsel in je maag zit dat de opname kan verstoren. Door het 's ochtends op een lege maag in te nemen, wordt de opname dus geoptimaliseerd.

Energie: Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het energiemetabolisme in het lichaam. Door het 's ochtends in te nemen, kan het je helpen om de dag energiek te beginnen.

Immuunsysteem: Vitamine C is belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Door het 's ochtends in te nemen, geef je je lichaam een boost om de dag te beginnen en mogelijke ziekteverwekkers te bestrijden.

Onze favoriet

 

C-1000 (Buffered) is een vitamine C supplement met 1000 mg Vitamine C per tablet, dat afkomstig is van Calcium Ascorbate. Het bevat 250 mg Bioflavonoide per tablet en wordt geleverd in een 180 dagen verpakking. De niet-zure vorm van dit supplement veroorzaakt geen maagirritatie en is daarom geschikt voor mensen met een gevoelige maag. Vitamine C is een belangrijke vitamine voor de weerstand, vorming van collageen, conditie van de bloedvaten en het geheugen. Het draagt ook bij aan extra energie bij vermoeidheid, werkt als anti-oxidant en bevordert de opname van ijzer in het bloed.

Beste prijs op BOL.com